Tehnologija

Najveći avion na svetu, sa krilima dužim od fudbalskog terena, prvi put leti hipersoničnim vozilom napunjenim gorivom

Najveći avion na svijetu upravo je dostigao još jednu prekretnicu.
Nosač Stratolaunch-a preuzeo je hipersonično vozilo Talon-A sa punim gorivom na tri sata dugačak let.
Ovo je “značajan” korak ka prvom hipersoničnom letu kompanije.
Najveći avion na svijetu probio je još jednu prekretnicu nakon što je prvi put poletio s prototipom hipersoničnog vozila na potpuno gorivo.

Stratolaunchov Roc poletio je u subotu u zrak noseći svoje hipersonično vozilo TA-1 Talon-A, napajano pogonskim gorivom. Ovo je bio “značajan korak” u razvoju Talon-A, navodi se u saopštenju kompanije.

“Iako smo sproveli nekoliko uspješnih zemaljskih testova za punjenje i paljenje sistema, morali smo procijeniti kako sistem radi u okruženju leta prije nego što ga objavimo”, rekao je Zachary Krevor, izvršni direktor Stratolaunch-a.
Kompanija planira da na kraju iskoristi Talon-A da pomogne američkoj vojsci da testira komponente pri hipersoničnim brzinama, navodi The Defence Post.

Prvo osnovan od strane pokojnog Paula Allena, suosnivača Microsofta, 2011. godine, Stratolaunch je prvobitno imao za cilj da koristi Roc za lansiranje raketa iz vazduha iz visoko u atmosferi, slično kao Virgin Galactic.

Ali nakon što je Alen umro 2019. godine, kompanija je svoje napore usmjerila na hipersonično istraživanje, razvijajući vozila koja imaju za cilj letjeti najmanje pet puta brže od brzine zvuka, prema Space.com.

Kompanija je također zadirkivala razvoj drugih linija vozila pod nazivom Talon+ i Space Plane, iako nije objavila više informacija o projektima.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button